Мабуть, немає такої птиці, яка б користувалася великим попитом серед фермерів, ніж бройлер. Скоростиглість в сукупності з великою вагою тушки і прекрасними смаковими якостями м’яса зробили його лідером з продажу.
Більшість власників невеликих присадибних господарств воліють купувати добових курчат. Але набагато вигідніше, а головне, безперебійно, їх може дати самостійна інкубація бройлерних яєць.
КЛЮЧОВІ МОМЕНТИ В ВИВЕДЕННІ ПТИЦІ
Для отримання максимального відсотка виведення, потрібно дотримати ряд правил, починаючи від підготовки і закінчуючи виїмкою курчат. В даному аспекті дуже важливий якісний інкубатор, який зможе в точності підтримувати задані параметри.
Вибрати інкубатор можна тут.
- Підготовка. Яйця необхідно продезінфікувати. При цьому мити шкаралупу не можна, а тільки обприскати свіжоприготовленим розчином з пульверизатора. Інкубатор також слід обробити.
- Температурний режим для бройлерів. При закладці яйця повинні бути кімнатної температури, інакше при прогріванні вони покриються конденсатом. Це порушить газообмін, а також призведе до перегріву яєць і невірного рівня вологості. Сам інкубатор перед початком процесу слід прогріти протягом декількох годин. Далі в ході інкубації температуру доведеться неодноразово знижувати.
- Вологість. Вона не постійна. На початку і середині процесу її необхідно підтримувати, а в кінці, підвищити.
- Охолодження. Інкубатор слід періодично, згідно з графіком, відключати від мережі і відкривати двері.
- Переворот. У більшості сучасних апаратів ця функція автоматизована. Проте, навіть при її програмуванні слід дотримуватися правил. Переворот необхідно здійснювати як мінімум 1 раз в 1,5 години.
- Овоскопирование. Перший перегляд яєць роблять перед закладкою. Це дозволяє виявити дефекти шкаралупи. Під час інкубації слід ще кілька разів їх просвітити, щоб вчасно прибрати незапліднені і з завмерли ембріонами.
- Вибірка курчат. Накльовування починається на 20 день інкубації. Виведення триває протягом доби. Забирають тільки добре обсохлих курчат. При цьому відкривати інкубатор можна не частіше ніж один раз на шість годин.
Основна проблема, що стоїть перед фермером – це не режим інкубації яєць бройлерів, а де дістати якісний матеріал для закладки.
Самостійне розведення кросу в домашніх умовах для отримання яєць досить важке і практично нездійсненне завдання. Воно вимагає знань генетики і змісту одночасно декількох певних м’ясних і яєчних порід птиці. Тому вихід один – купувати якісне яйце. В даний час його завозять з-за кордону, а також успішно отримують в вітчизняних спеціалізованих господарствах.
Вирішивши головне питання «де?», Навіть у початківців птахівників не виникне сумнівів, коли під рукою буде таблиця отримана з відео «Інкубація бройлерів».
ІНКУБАЦІЯ
Інкубація бройлера триває 21 день. Укладати яйця необхідно в вертикальному положенні, повітряною камерою вгору.
На самому початку інкубації в 1 і 2 день повинна підтримуватися температура 38,1°С вологість необхідно виставити 50%. Поворот в інкубаторі потрібно виставити 1 раз в 1-1,5 години
З 3 по 12 день температуру в інкубаторі необхідно зменшити до 37,6°С. Вологість і поворот залишаємо без змін.
На 13 день і аж до 18 можна трохи зменшити температуру і виставити її 37,5°С. Вологість продовжуємо підтримувати 55%. Поворот без змін 1 раз в 1-1,5 години.
Зверніть увагу, що починаючи з 14 дня яйця почнуть виділяти велику кількість тепла і потребують додаткового охолодження. Як це найкраще зробити, можна подивитися в нашому відео, в кінці цієї статті.
ПІДГОТОВКА ДО ВИВОДУ
Починаючи з 19 дня необхідно заблокувати поворотну систему і надіти надставки на лотки, щоб пташенята не випали з лотків. Температуру необхідно зменшити до 37°С і збільшити вологість до 70%.
ВИВЕДЕННЯ
На час виведення, а це 20-21 день необхідно ще знизити температуру до 36,8°С і ще підвищити вологість до 80%.
Дотримуючись цих режимів, ви зможете добитися відмінних результатів. Бажаємо вам максимальних виведень!